Roberta Gibb Broke Barrier di Boston Marathon.  Sekarang Ada Patung Feat Dia.
Sports

Roberta Gibb Broke Barrier di Boston Marathon. Sekarang Ada Patung Feat Dia.

Pada tahun 1966, Roberta Gibb menjadi wanita pertama yang menyelesaikan Boston Marathon pada saat wanita dilarang melakukannya kerana dianggap “tidak mampu secara fisiologi.”

Kini, lebih dari 55 tahun kemudian, Gibb telah memecahkan halangan jantina lain dengan menjadi wanita pertama perlumbaan yang akan ditampilkan sebagai patung dan diletakkan di sepanjang laluan Boston Marathon.

Minggu lalu, “The Girl Who Ran” dilancarkan oleh Yayasan 26.2, sebuah organisasi nirlaba yang mempromosikan maraton, dan dipasang di pusat bandar Hopkinton, Mass., Di mana perlumbaan bermula. Patung itu terletak di antara garis permulaan dan titik di mana Gibb, setelah bersembunyi di belakang beberapa semak agar tidak terlihat atau ditangkap oleh pihak berkuasa, melompat ke perlumbaan dengan memakai kaus bertudung biru sehingga dia dapat lebih baik menyamar.

Yayasan 26.2 menugaskan Gibb, yang belajar di Boston Museum of Fine Arts dan mempunyai latar belakang arca, yang menjadi penciptanya.

“Kami beranggapan ini dapat menjadi simbol dari semua perintis wanita di luar lari yang telah membuat kejayaan ini selama berabad-abad,” kata Gibb.

Patung gangsa seukuran hidup menggambarkan Gibb ketika dia melintasi garisan penamat, memakai sepasang celana pendek Bermuda abangnya, atasan baju renang dan sepasang kasut lari lelaki, yang menyebabkan kakinya melepuh teruk. Dia membentuk wajah untuk mencerminkan kesakitan yang dirasakan dari kakinya dan keletihan.

“Saya tidak memuliakannya atau membuatnya halus – saya membuatnya agak kasar, kerana itulah perasaan anda ketika menjalankan maraton,” kata Gibb. “Saya ingin kelihatan seperti, ‘Ya Tuhan kaki saya membunuh saya!'”

Related Site :
mefindcoupon.com
phrozenblog.com
panoramaroc.com
fakemichaelkorsshop.com
lastrss.oslab.net