PM UK Liz Truss Melantik Bos Pembaharuan Perjudian Baharu, Belum Ada Garis Masa untuk Perubahan
toto

PM UK Liz Truss Melantik Bos Pembaharuan Perjudian Baharu, Belum Ada Garis Masa untuk Perubahan

Kini setelah Liz Truss secara rasmi mengambil alih sebagai perdana menteri UK, terdapat Setiausaha Negara baharu bagi Digital, Kebudayaan, Media dan Sukan (DCMS), badan yang menyelia pembaharuan perjudian negara. Tetapi ini tidak Grafik SGP semestinya bermakna perubahan akan datang dengan cepat.

Michelle Donelan
Michelle Donelan, Setiausaha Negara bagi Digital, Kebudayaan, Media dan Sukan baharu, bergambar. Dia akan mengambil alih semakan pembaharuan perjudian di UK, tetapi bila dia mungkin membentangkan peraturan baharu itu masih tidak jelas. (Imej: Negarawan Baru )
Michelle Donelan mengambil alih peranan berikutan jawatan kerajaan yang menyelia pendidikan. Beliau sebelum ini merupakan Menteri Negara bagi Pendidikan Tinggi dan Lanjutan dari September 2021 hingga Julai. Donelan kemudiannya menjadi Setiausaha Negara bagi Pendidikan untuk apa yang mungkin menjadi rekod baharu untuk jangka pendek.

Donelan mengambil alih Zahawi sebagai Setiausaha Negara bagi Pendidikan, tetapi hanya selama dua hari, berlepas pada 7 Julai. Ahli Parlimen veteran tujuh tahun itu dan lebih 50 menteri lain meletak jawatan susulan skandal yang dicipta oleh bekas PM Boris Johnson.

Donelan pernah berkhidmat di jabatan pemasaran World Wrestling Entertainment dan merupakan penyokong tegar pembaharuan perjudian. Beliau sebelum ini Result Sydney menyatakan bahawa perjudian telah “memusnahkan terlalu banyak nyawa” dan ia memangsa mereka yang terdedah.

Bekas Setiausaha DCMS, Nadine Dorries, meletak jawatan sejurus sebelum Truss mengambil alih. Nadhim Zahawi, pengasas bersama YouGov , memegang jawatan terakhir dari September 2021 hingga 5 Julai 2022. Beliau meletak jawatan selepas dilantik sebagai Exchequer Canselor berikutan pemergian Rishi Sunak daripada jawatan itu. Sunak pernah menjadi pendahulu untuk menjadi PM UK yang seterusnya.

Memandang ke Hadapan
Donelan akan bekerjasama dengan kabinet menteri yang hampir sepenuhnya baharu pada masa hadapan. Buat pertama kali dalam sejarah UK, tiada lelaki HK Pools kulit putih berkhidmat dalam mana-mana empat jawatan tertinggi kerajaan – perdana menteri, canselor, dan setiausaha dalam dan luar negeri. Itulah saat yang penting di negara yang lebih daripada 78% penduduk mengenal pasti sebagai kulit putih.

Pembaharuan perjudian di UK telah diusahakan selama beberapa tahun. Kertas putih terakhir mengenai topik itu akan datang bulan ini, tetapi itu sebelum kerajaan mula berantakan. Memandangkan Truss cuba menyusun rumah itu, pembaharuan perjudian kekal di barisan hadapan. Kertas itu sekali lagi boleh menjadi keutamaan dengan minat Donelan dalam perjudian.

BGC Mengucapkan Salam
Majlis Pertaruhan dan Perjudian (BGC) tidak membuang masa mengalu-alukan Donelan kembali ke dalam keluarga politik. Ketua Pegawai Eksekutif Michael Dugher mengucapkan tahniah kepadanya di atas pelantikan itu, sambil menambah bahawa ia “layak”, menurut kenyataan BGC.

Dugher mengingatkan Donelan bahawa organisasi itu, yang mewakili sebahagian besar aktiviti perjudian runcit dan dalam talian di UK, telah memainkan peranan penting dalam pembaharuan perjudian. Beliau menekankan interaksi BGC dengan DCMS untuk membentuk dasar. Melangkah ke hadapan, dia berharap dapat meneruskan perkara yang sama dengan bos DCMS yang baharu.

Kumpulan Parlimen Semua Parti untuk Kemudaratan Berkaitan Perjudian juga menyampaikan ucapannya. Ia berkata di Twitter bahawa terdapat kelewatan yang mencukupi untuk reformasi perjudian dan kini sudah tiba masanya untuk bertindak.

Industri permainan akan memerhati Donelan dengan teliti dalam beberapa hari akan datang. Mereka akan mempelajari apa yang dia ada dalam agenda apabila dia memasuki kedudukan baharu.