Nike Menamakan semula Bangunan Alberto Salazar Selepas Larangan Sepanjang Hayat
Sports

Nike Menamakan semula Bangunan Alberto Salazar Selepas Larangan Sepanjang Hayat

Nike mengesahkan pada Selasa bahawa pihaknya telah menamakan semula Bangunan Alberto Salazar di kampus Beaverton, Ore., Yang senama adalah pelatih jarak jauh terkenal yang telah dilarang dari sukan ini kerana melakukan kesalahan seksual dan emosi. Perubahan itu adalah penamatan hubungan yang menakjubkan dan mungkin lengkap antara Nike dan Salazar, yang telah terjalin erat selama hampir empat dekad.

Jerami terakhir nampaknya merupakan keputusan bulan lalu dari Pusat Keselamatan Amerika Syarikat yang melarang Salazar dari sukan ini seumur hidup. Jawatankuasa Olimpik & Paralimpik AS menubuhkan pusat itu pada tahun 2017 untuk melindungi atlet daripada penderaan seksual, fizikal dan emosi. Salazar dapat mengajukan banding atas keputusan tersebut.

“Perubahan ini mengikuti keputusan SafeSport untuk melarang Alberto untuk terus melatih,” kata seorang jurucakap Nike dalam satu kenyataan. “Sifat tuduhan dan penemuan larangan seumur hidup menjadikannya sesuai untuk mengubah nama bangunan.”

Bangunan ini akan diberi nama Next%, setelah salah satu kasut lari Nike. Berita mengenai penamaan semula pertama kali dilaporkan oleh Willamette Week.

Kampus Nike’s Beaverton mempunyai sejumlah bangunan yang dinamai beberapa atlet paling terkenal yang memakai pakaiannya, seperti Michael Jordan dan Tiger Woods. Salazar adalah salah satu penghormatan sebelumnya, pada tahun 1990-an, sesuai dengan hubungannya yang panjang dan penting dengan Nike.

Pada tahun 1980-an, Salazar mencalonkan diri untuk Athletics West, pasukan larian yang ditaja oleh Nike, dan memenangi New York Marathon tiga kali dan Boston Marathon sekali. Dia bekerja di jabatan pemasaran Nike pada awal 1990-an, dan merupakan jurulatih kumpulan lari jarak jauh Projek Oregon yang dibiayai Nike selama hampir 20 tahun.

Salazar juga rapat dengan Phil Knight, pengasas bersama Nike dan ketua pengerusi lembaga pengarahnya. “Hampir setiap langkah yang pernah saya jalankan telah didukung, dalam satu atau lain cara, oleh Phil Knight dan visinya seperti yang dinyatakan oleh Nike,” tulis Salazar dalam otobiografinya tahun 2012.

Ini adalah kali ketiga dalam satu dekad yang Nike mencabut nama dari sebuah bangunan setelah melakukan kesalahan serius. Pusat Perkembangan Anak Joe Paterno diganti namanya setelah peranan jurulatih bola sepak Penn State yang lama dalam skandal penyalahgunaan Jerry Sandusky menjadi terkenal, dan Pusat Kecergasan Lance Armstrong dinamakan semula setelah Agensi Anti-Doping Amerika Syarikat mendapati bahawa Armstrong telah mengambil bahan terlarang di seluruh kerjaya berbasikal.

Namun, putus Nike dengan Salazar tidak dapat dielakkan, dan ketika dia pertama kali lari dari organisasi sukan, Nike berdiri tegak di belakangnya.

Pada tahun 2019, panel arbitrase mengenakan larangan empat tahun terhadap Salazar kerana melanggar pelbagai peraturan antidoping. Sepanjang penyelidikan Usada yang menyebabkan larangan itu, Nike membayar pengacara yang digunakan oleh Salazar dan banyak pelari yang ditemu ramah, dan syarikat itu juga mengatakan akan membiayai rayuannya ke Mahkamah Timbang Tara untuk Sukan.

“Penangguhan selama empat tahun bagi seseorang yang bertindak dengan niat baik adalah salah,” tulis Mark Parker, ketua eksekutif Nike ketika itu. Rayuan Salazar diharapkan akan segera diputuskan.

Tidak lama kemudian, muncul pula tuduhan penyalahgunaan dan penganiayaan.

SafeSport tidak memperincikan mengapa Salazar dilarang, kecuali untuk mengatakan bahawa itu adalah kerana salah laku seksual dan emosi. Pada Januari 2020, organisasi itu melarang Salazar untuk mengambil bahagian dalam trek dan lapangan setelah beberapa pelari wanita yang sebelumnya berlatih di bawahnya, termasuk Mary Cain, Amy Yoder Begley dan Kara Goucher, menggambarkan apa yang mereka katakan sebagai penyalahgunaan psikologi dan lisan bertahun-tahun oleh Salazar .

Mereka menggambarkan Salazar secara teratur memalukan berat badan mereka di depan rakan sepasukan, dan Cain mengatakan bahawa dia “mangsa sistem yang kasar, seorang lelaki yang kasar.” Tidak lama kemudian, pekerja Nike berbaris untuk memprotes penyerahan semula Bangunan Alberto Salazar, yang telah menjalani pengubahsuaian.

Salazar belum menanggapi secara langsung penggantungan SafeSport tetapi mengatakan dia tidak mendorong atau memalukan Kain untuk menjaga berat badan yang tidak sehat, meskipun dia mengakui dia mungkin “membuat komentar yang tidak masuk akal atau tidak sensitif.”

Sejak dua tahun kebelakangan ini Nike perlahan-lahan menjauh dari Salazar, jeda bangunan yang dinamakan semula menjadi kekal.

Projek Oregon ditutup, dan Parker bersara sebagai ketua eksekutif syarikat. (Nike mengatakan pengunduran itu tidak berkaitan dengan penangguhan Salazar.) Banyak eksekutif trek dan lapangan utama Nike telah meninggalkan syarikat itu.

Dan ketika Salazar dilarang dari SafeSport bulan lalu, Nike, sering kali cetek dalam pertahanannya, malah hanya mengangkat bahu. Dalam pernyataan tiga hukuman, ia menyatakan bahawa “Alberto bukan lagi pelatih kontrak.”

Related Site :
mefindcoupon.com
phrozenblog.com
panoramaroc.com
fakemichaelkorsshop.com
lastrss.oslab.net