MLS dan Liga MX Mengumumkan Kejohanan Piala Liga Baru
Sports

MLS dan Liga MX Mengumumkan Kejohanan Piala Liga Baru

Dalam penyusunan semula pertandingan bola sepak di Amerika Utara, liga lelaki teratas di Amerika Syarikat dan Mexico mengumumkan pada Selasa untuk mewujudkan kejohanan gaya Piala Dunia tahunan di mana setiap pasukan dari kedua liga akan bertanding. Kejohanan sepanjang bulan akan berlangsung pada bulan Julai dan Ogos, bermula pada tahun 2023, memperluas kerjasama antara Major League Soccer dan Liga MX dan menambahkan lebih banyak perlawanan ke kalendar bola sepak dunia yang sudah padat.

“Kami memerlukan lebih banyak minat global,” kata Don Garber, pesuruhjaya MLS, dalam wawancara. “Ini adalah sukan global. Kami menjalankan tugas dengan baik untuk meningkatkan minat terhadap MLS dalam liga kami di sini di dalam negara. Langkah seterusnya adalah bagaimana kita menanam minat di luar wilayah kita? “

Kejohanan 47 pasukan (ia akan mempunyai 48 setiap kali MLS berkembang menjadi 30 pasukan) dengan peringkat kumpulan dan kalah mati dalam satu-satunya tempoh kalendar bola sepak yang agak sunyi – antara akhir kejohanan antarabangsa musim panas dan permulaan permainan kelab pada musim gugur – adalah kunci strategi.

Kejohanan ini akan menggantikan kejohanan Piala Liga yang jauh lebih kecil dan mengambil namanya. Untuk memberikannya kesahihan dan memastikan pasukan menganggapnya serius, pihak penganjur menjanjikan sejumlah besar hadiah (tetapi tidak mengatakan seberapa besar). Tiga pasukan teratas juga akan mendapat tempat ke Liga Juara-Juara CONCACAF, pertandingan kelab teratas di rantau ini.

Piala Liga baru akan memerlukan penyusunan semula jadual MLS dan Liga MX yang besar. Daripada mengadakan acara bersama pertandingan liga, kedua liga akan berehat sepanjang kejohanan. Untuk MLS, itu bermaksud jeda sebulan di pertengahan musimnya, yang biasanya bermula pada bulan Mac, sementara untuk Liga MX yang mungkin bermaksud penundaan pada awal musimnya.

Seluruh dunia bola sepak, dari kelab hingga liga, gabungan dan FIFA sendiri, berada dalam pertempuran yang berterusan sepanjang jadual, mengatasi liga baru dan menavigasi undang-undang koronavirus nasional. Para penganjur nampaknya sering melihat bola sepak sebagai permainan sifar jumlah yang menguntungkan, dengan menggunakan pemain yang semakin habis untuk mengumpulkan sebanyak mungkin dolar dari sukan ini, dengan sedikit kerjasama antara organisasi.

Menyedari ketegangan ini, MLS dan Liga MX mengatakan mereka mencipta kejohanan baru dengan penglibatan CONCACAF, yang mengawasi bola sepak di Amerika Utara, Amerika Tengah dan Caribbean. Dan pengumuman Piala Liga bertepatan dengan yang lain pada hari Selasa, dari CONCACAF, yang mengatakan bahawa mulai tahun 2024, Liga Juara-Juara CONCACAF akan berkembang menjadi 27 kelab, dari 16 pada tahun 2021.

Liga Juara-Juara yang diperluas akan dimulakan dengan tiga kejohanan serantau, masing-masing untuk Amerika Utara, Amerika Tengah dan Caribbean, sebelum 16 pasukan layak ke peringkat kalah mati.

Piala Liga akan menyaksikan pemain Mexico menghabiskan lebih banyak masa di Amerika Syarikat, kerana kejohanan akan diadakan di sini. Pada tahun 2023, pemain Mexico terbaik akan bertanding untuk pasukan kebangsaan mereka di Piala Emas, kejuaraan serantau untuk pasukan kebangsaan yang selalu diadakan terutamanya di Amerika Syarikat, pada bulan Jun dan Julai. Ramai kemudian akan kembali ke kelab Mexico mereka, yang sudah berada di Amerika Syarikat bersiap untuk Piala Liga.

Mikel Arriola, presiden Liga MX, tidak bimbang peminat bola sepak Mexico tidak suka melihat pemain mereka menghabiskan hampir sepanjang musim panas bermain di utara sempadan, hanya dapat menonton di televisyen tanpa perjalanan yang signifikan. Kejohanan ini aditif, katanya, dan tidak menjauh dari Liga MX.

“Ini akan menjadi model campuran kerana kita akan terus dengan cara tradisional kita di liga tempatan kita,” kata Arriola. “Namun, kami berdua berinovasi dalam musim panas seperti ini.”

Penganjur berharap kejohanan itu, selain menjual berjuta-juta tiket, akan menghasilkan bonanza dolar televisyen, terutama di luar Amerika Utara. Hak untuk menunjukkan permainan MLS dan Liga MX di luar negara asal mereka pada masa ini tidak begitu berharga. Walaupun MLS diperlihatkan, katakanlah, England, syarikat televisyen dan penstriman di sana membayar lebih banyak untuk menunjukkan Liga Perdana Inggeris atau Liga Juara-Juara daripada yang mereka lakukan untuk MLS. Tetapi kejohanan yang mudah difahami semasa berhenti di kalendar boleh terbukti popular.

MLS akan mengawal hak televisyen untuk kejohanan di Amerika Syarikat dan Kanada, Liga MX akan mengawal hak untuk Mexico, dan keduanya akan bekerjasama untuk menjualnya di seluruh dunia. MLS juga berbicara dengan syarikat media mengenai hak tempatan dan nasional untuk menunjukkan permainan liga, yang kini dipegang oleh ESPN, Fox dan sejumlah syarikat media tempatan tetapi akan tamat tahun depan.

Hak media untuk Piala Liga dapat dijual bersama dengan hak tersebut kepada syarikat atau syarikat yang sama, atau dapat dijual secara terpisah.

Kejayaan kejohanan ini juga akan dinilai sama ada ia meningkatkan kelab dan pemain Amerika Utara. Arriola mengatakan kejohanan itu akan memberikan persaingan penting kepada pasukan di tengah dan bawah Liga MX, yang tidak layak ke Liga Juara-Juara CONCACAF.

“Kadang-kadang pasukan besar tumbuh sendiri,” katanya. Tetapi jika Piala Liga menghasilkan insentif yang tepat, akan ada lebih banyak apa yang disebut Arriola sebagai “pertumbuhan mendatar” di seluruh liga.

Pada akhirnya Piala Liga, dan segala yang lain di antara kedua liga, ditunjuk menjelang tahun 2026, ketika Amerika Syarikat akan menjadi tuan rumah Piala Dunia, bersama dengan Mexico dan Kanada. “Sekarang kita memiliki bahan bakar roket Piala Dunia yang dapat membantu mendorong kita ke tingkat yang lebih tinggi,” kata Garber, “dan akhirnya dapat dilihat seperti yang kita cita-citakan untuk menjadi, salah satu liga teratas di dunia.”

Related Site :
mefindcoupon.com
phrozenblog.com
panoramaroc.com
fakemichaelkorsshop.com
lastrss.oslab.net