Lionel Messi Akan Meninggalkan Barcelona
Sports

Lionel Messi Akan Meninggalkan Barcelona

FC Barcelona tidak boleh mengatakan bahawa ia tidak diberi amaran.

Masih belum setahun sejak terakhir kali komunikasi dari Camp Nou menyatakan bahawa hubungan panjang Lionel Messi dengan satu-satunya kelab yang pernah dimainkannya telah berakhir, namun di sini kita sekali lagi, pemain terhebat di planet ini dan juga, menurut semua bukti yang ada, yang lain, tergelincir dari pegangannya. Mendekati kehilangan Messi sekali pun boleh dianggap malang. Melakukannya dua kali kelihatan seperti kecerobohan.

Sudah tentu, ingatan tentang perjalanan terakhir di jalan ini cukup segar, dan masih sukar untuk membayangkan Messi di jersi lain selain Barcelona dengan alasan tertentu. Barcelona lebih daripada pasukannya; ia adalah rumahnya. Ikatannya tidak hanya bersifat kontrak; ini bukan sekadar urusan perniagaan.

Anak-anaknya menangis, pada bulan Agustus lalu, ketika dia mengumumkan akan pergi, ketika dia mengajukan dokumen untuk menyelesaikan keputusannya, dan itu sudah cukup untuk membujuknya untuk tinggal. Ia mencari seluruh dunia seolah-olah dia akan pergi; pelamarnya yang paling bersemangat, Manchester City, sedang menunggu, pena di tangan, untuk tanda tangannya. Dia tinggal kerana dia tidak dapat, ketika turun, pergi.

Mungkin kali ini juga akan berjaya. Mungkin ada sebilangan harapan bagi peminat Barcelona untuk bertahan: bahawa ia adalah tindakan bijak; bahawa kenyataan ringkas kelab itu pada hari Khamis di laman webnya yang menyatakan bahawa itu adalah “niat jelas kedua-dua pihak” agar Messi tetap ada, untuk melihat kariernya di Catalunya, dengan menyalahkan semua kesalahan atas pembatalan perbincangan mengenai peraturan kejam La Liga, yang menghalang Messi daripada didaftarkan sebagai pemain Barcelona sehingga kelab itu memotong bil gaji yang membengkak adalah tanda bahawa ini hanyalah permainan.

“Kedua-dua pihak sangat menyesali bahawa keinginan pemain dan kelab tidak akan dipenuhi,” katanya. Mungkin Barcelona memberi tekanan. Mungkin pihak berkuasa akan menolak, memberikan jalan keluar kepada kelab, membuat pengecualian hanya sekali ini, kerana mereka telah melakukan semua kali lain sama ada Barcelona atau pasangan kembarnya, Real Madrid, berada dalam masalah. Mungkin Messi akan kekal lagi.

Atau mungkin tidak. Keadaan tidak dapat disangkal berbeza kali ini. Barcelona telah mengumumkan bahawa Messi akan pergi: itu tidak berlaku tahun lalu. Ia mempunyai menerbitkan video, bahagian terbaik dalam karier yang paling luar biasa dalam sejarah entah bagaimana menjadi tujuh minit – anda boleh melakukan tujuh jam dan masih menggaruk permukaan – untuk mengucapkan terima kasih atas layanannya. Lebih penting lagi, Messi tidak secara teknikal, seperti pada Ogos lalu, di bawah kontrak. Perjanjiannya di Barcelona tamat pada akhir bulan Jun. Dia adalah ejen bebas, dan dia tidak memerlukan burofax untuk membuktikannya.

Ini adalah, tidak kira bagaimana ia berlaku, itu adalah elemen yang paling ingin tahu di seluruh farrago. Sama ada ini semua taktik perundingan dengan La Liga atau tidak, tidak ada penjelasan yang jelas tentang bagaimana Barcelona mendapati dirinya berada dalam posisi di mana ia terpaksa menggunakannya.

Barcelona tahu betul bahawa kontrak Messi hampir habis. Sudah hampir setahun, antara saat keluarganya campur tangan untuk membujuknya untuk tinggal musim panas lalu dan 30 Jun, untuk meyakinkannya bahawa kelab itu adalah masa depannya, dan juga masa lalunya. Dan tidak. Ini membolehkan perbincangan berlanjutan. Ia membenarkan jam berdetik. Pasti tahu bahawa, tiba-tiba, dia akan dikira sebagai pemain baru. Ia pasti tahu bahawa, tiba-tiba, ia mempunyai masalah besar di tangannya.

Terdapat dua cara untuk membacanya. Satu, yang paling mungkin, adalah sebagai ansuran terbaru dari kekacauan dan ketidakcekapan yang menimpa Barcelona selama bertahun-tahun, yang telah membolehkan kelab itu mensia-siakan legasi yang banyak dilakukan oleh Messi untuk ditingkatkan. Selama hampir sembilan bulan terakhir, Barcelona ada dalam keadaan bebas, terpecah antara presiden keluar dan presiden sementara, terganggu oleh kempen pilihan raya. Penyandang jawatan itu, Joan Laporta, hanya memiliki beberapa bulan dalam posisi itu, dan dia telah menghabiskan sejumlah uang yang mengejutkan untuk menjanjikan projek Liga Super yang merupakan monumen kegembiraan Real Madrid. Ada kemungkinan, kemungkinan, kontrak Messi hilang dalam semua politik, dan bahawa Barcelona hanya menganggap ia akan dapat melakukan apa yang diinginkannya jika diperlukan.

Atau, sebagai alternatif, hampir bersekongkol, tidak sepenuhnya dapat dibayangkan bahawa ini adalah cara yang selalu berlaku. Atau, paling tidak, ini adalah bagaimana ia harus berakhir. Barcelona tidak mampu membayar Messi. Tidak lagi. Ia tentunya tidak mampu membayar Messi dan menggunakan skuad yang sesuai untuk memberikan pemain sokongan untuk bakatnya. Tetapi ia juga tidak dapat menjualnya. Ia tidak boleh menolak untuk memperpanjang kontraknya; kejatuhan politik akan terlalu dahsyat. Dia tidak dapat pergi, bukan atas kehendaknya sendiri, tidak bermain dengan idea itu secara terbuka sekali sebelumnya.

Dengan cara ini, semua orang mendapat apa yang diperlukan: Barcelona boleh memulakannya lagi, dari segi kewangan, jika tidak secara emosional. Messi bermain untuk Manchester City atau Paris St.-Germain – atau, pada kesempatan luar, Chelsea – dan mempunyai karier seninya lebih daripada yang sepatutnya. Dan tidak ada yang harus disalahkan kerana semua itu dapat ditumpukan pada La Liga dan desakannya yang kuat terhadap pemerintahan kewangan yang betul.

Ini adalah teori yang menarik, jika tidak semestinya teori yang bertahan dalam kajian yang paling sukar. Barcelona telah merancang untuk melancarkan Messi, ditandatangani semula dan dijual semula, akhir bulan ini. Ia telah menambahkan salah satu rakan terdekatnya, Sergio Agüero, ke dalam skuadnya, nampaknya atas desakannya, pada musim panas ini. Ini adalah tindakan kelab yang memusingkan badan untuk membuat sesuatu berjalan lancar, bukan gerakan catur 4D beberapa dalang boneka Machiavellian.

Apa pun alasannya, hasilnya sama. Selama bertahun-tahun, Barcelona terganggu dengan kehadiran begitu banyak pelancong di puncak Camp Nou di pertandingan liga. Pengunjung sekali-sekala cenderung tidak menyanyi, anda lihat. Mereka berada di sana untuk memerhatikan suasana, bukan untuk menghasilkannya. Pada satu ketika, sebelum pandemi, kelab membuat bahagian nyanyian baru untuk membantu memperbaiki keadaan, menyuntikkan sedikit semangat dan keaslian ke dalam apa yang telah menjadi pengalaman pasif, penonton dan bukannya orang ramai.

Mungkin, pada waktunya, akan terlepas dari pelbagai masalah. Bagaimanapun, banyak dari mereka telah dibawa ke Barcelona oleh Messi. Banyak – tidak semua, tetapi banyak – telah melakukan ziarah untuk melihatnya sama seperti pasukan yang ada di sekelilingnya kerana mereka tahu jika dia bermain, perjalanan dan kosnya akan sepadan. Tidak ada permainan yang kehadirannya tidak meningkat, tidak ada perlawanan yang dia tidak menghiasi dengan sesuatu yang luar biasa. Ketenangan berdiri adalah ketenangan yang dinanti-nantikan, seolah-olah tidak sopan untuk mengganggu tuan di tempat kerja.

Ia akan menjadi sunyi di tempat lain sekarang, dan jika tidak ada ketenangan itu, di Barcelona, ​​akan menjadi satu keheningan yang paling menghancurkan. Dan tidak kira apa alasan kelab cuba menjaja, tidak kira berapa banyak jari yang ditunjuk, ia hanya perlu disalahkan.


Related Site :
mefindcoupon.com
phrozenblog.com
panoramaroc.com
fakemichaelkorsshop.com
lastrss.oslab.net