Ketika Dongeng Liga Juara-Juara Dipertikaikan Wilayah
Sports

Ketika Dongeng Liga Juara-Juara Dipertikaikan Wilayah

Edmund Addo tenggelam dalam pose anak di tengah padang, dahinya menyentuh rumput, tangannya terentang di depannya, tanda memohon dan terima kasih. Kira-kira 60 ela, euforia telah mengalahkan rakan sepasukannya, Giorgos Athanasiadis, kakinya melengkung ketika dua rakannya berusaha membantunya berdiri. Jurulatih mereka, Yuriy Vernydub, menari di garis sentuhan.

Mereka semua kedatangan yang agak baru ke Sheriff Tiraspol: Addo, pemain tengah Ghana, dan penjaga gol Yunani, Athanasiadis telah bergabung pada musim panas ini; Vernydub mendahului mereka hanya setahun. Namun, mereka tahu apa yang dimaksudkan dengan pasukan mereka, yang telah menunggu selama dua dekad ini.

Dan mereka tahu apa maksudnya bagi mereka. Mereka telah memperjuangkan hidup mereka untuk pindah ke negara yang tidak ada secara teknis, bermain untuk pasukan yang berpusat di wilayah yang dipertikaikan, untuk bergabung dengan kelab yang mewakili negara-dalam-negara-negara, tempat skala abu-abu yang tidak terpengaruh dari yang lain dunia. Sekarang, setelah melihat Dinamo Zagreb, juara Kroasia, mereka mendapat hadiah: Addo, Athanasiadis dan Sheriff yang lain akan berada di Liga Juara-Juara.

Keesokan harinya, mereka akan mengetahui identiti lawan mereka: Shakhtar Donetsk, Inter Milan dan, yang paling penting, Real Madrid akan datang ke Moldova, negara termiskin di Eropah, untuk bersaing di negara yang paling dihormati, terkaya, paling- menyaksikan pertandingan dalam bola sepak kelab.

Pada pandangan pertama, kisah Sheriff mungkin mempunyai kisah dongeng, tetapi perinciannya – tepat – diberikan dalam warna kelabu. Tiraspol, kota di mana pasukan itu berpusat, mungkin berada di Moldova sejauh UEFA, badan pentadbir bola sepak Eropah. Sheriff mungkin adalah juara Moldovan sekarang, dan pada dasarnya kekal.

Tetapi Tiraspol tidak menganggap dirinya sebagai sebahagian dari Moldova. Sebagai gantinya, ibukota Transnistria – Republik Moldavia Pridnestrovian, yang diberi nama sendiri, untuk memberikan nama yang tepat – sebuah republik yang berpisah di tebing kiri sungai Dniester, sebidang tanah seluas 25 batu dengan mata wangnya sendiri ( Ruble Transnistrian), bendera sendiri (merah dan hijau, dengan tukul dan sabit) dan pemerintahnya sendiri (Soviet Tertinggi).

Sheriff tidak sesuai dengan peranan underdog. Ia telah memenangi semua kecuali dua gelaran Moldova abad ini. Ia bermain di kompleks stadium canggih yang dibina dengan kos $ 200 juta dalam liga di mana banyak lawannya bermain di ladang bobrok, dikelilingi oleh gurun, di hadapan hanya beberapa dozen peminat.

Pasukannya penuh dengan import, yang berasal dari Afrika dan Amerika Selatan dan sebahagian besar Eropah Timur, sementara pesaingnya hanya mampu memberi peluang kepada penduduk tempatan. “Ia jarang membeli pemain dengan wang yang besar,” kata Leonid Istrati, ejen terkemuka di Chisinau, ibu kota Moldovan. “Tetapi hanya Sheriff yang mampu memberikan pemain yang bagus. Sebelum ini, beberapa pasukan lain dapat. Sekarang, mereka tidak boleh. “

Sumber kekuatan kewangan pasukan adalah atas namanya. Sheriff adalah pusat ekonomi swasta di Transnistria, sebuah konglomerat yang diasaskan oleh dua bekas ejen KGB pada hari-hari kacau pada tahun 1990-an, selepas kejatuhan Kesatuan Soviet dan perang kemerdekaan Transnistria dari Moldova.

Akarnya, dilaporkan, terletak pada penyeludupan bersejarah di wilayah ini. Status terhad Transnistria, sempadannya yang berliang dan sejarah legapnya – ia merupakan rumah bagi salah satu tempat pembuangan senjata terbesar di Eropah – telah lama menjadikannya tempat berlindung bagi semua jenis kegiatan haram, dari serangan senjata api hingga perdagangan dadah dan pemalsuan rokok.

Pada tahun 2006, pasukan pemantau sempadan Kesatuan Eropah menganggarkan bahawa jika statistik import wilayah itu tepat, setiap orang di Transnistria memakan lebih dari 200 paun kaki ayam beku setiap tahun. Bahkan pengasas Sheriff, Viktor Gushan, telah mengakui bahawa syarikatnya harus beroperasi “antara perkara.”

Namun, kini Sheriff – konglomerat dan kelab – ada di mana-mana. Ia mengendalikan rangkaian pasar raya. Ia mengendalikan stesen minyak. Ia mempunyai kilang wain dan saluran televisyen serta rangkaian telefon. “Penting untuk diingat bahawa kawasan Transnistrian berfungsi sepenuhnya untuk Sheriff Tiraspol,” kata Ion Jalba, seorang wartawan dan pengulas di Moldova. “Di Tiraspol, semuanya dikendalikan oleh syarikat ini. Terdapat kedai Sheriff dan stesen minyak Sheriff. Kelab bola sepak adalah seperti anak yang diberi makan oleh seluruh kawasan pemisah. “

Itulah yang membolehkan Sheriff membayar pemainnya sebanyak $ 15,000 sebulan untuk bermain menentang lawan domestik yang hanya memperoleh beberapa ratus dolar, jika mereka dibayar tepat pada waktunya. Zimbru Chisinau, secara historis pasukan terbesar di Moldova, hanya bertahan dengan sewa yang dibayar oleh pasukan kebangsaan untuk penggunaan stadiumnya.

Itu, pada gilirannya, telah memberikan kekuatan yang besar kepada Sheriff. Walaupun terdapat perbezaan politik antara Moldova dan Transnistria, hubungan antara Sheriff dan persekutuan bola sepak negara itu, FMF, dianggap sangat dekat. “Bola sepak di sini sepenuhnya dikendalikan oleh Sheriff,” kata Cristian Jardan, seorang wartawan bola sepak di Moldova.

Pihak berkuasa tidak hanya menangguhkan permainan musim ini untuk memberi Sheriff masa untuk mempersiapkan diri untuk kelayakan Liga Juara-Juara, mereka juga telah mengubah peraturan mereka mengenai jumlah pemain asing yang dapat diturunkan oleh sebuah pasukan untuk membolehkan kelab memperkuat skuadnya, Ion Testemitanu , kata bekas bekas presiden antarabangsa Moldova dan naib presiden persekutuan bola sepak negara itu. “Tidak ada pasukan lain di Moldova yang dapat bersaing,” katanya.

Oleh itu, banyak yang tidak mencuba. Sepanjang tahun lalu, penyiasat anti-rasuah Moldova berpendapat bahawa sebanyak 20 perlawanan di liga bola sepak negara itu telah diperbaiki, dengan pemain membayar beberapa ratus dolar oleh sindiket perjudian untuk menjamin hasil. Seorang pemberi maklumat memberitahu akhbar Ziarul da Garda bahawa pemain diarahkan bahawa tugas mereka adalah “memperoleh, bukannya menang.”

Rasuah begitu marak sehingga, pada tahun 2015, bahkan Testemitanu didatangi oleh para pembetulkan yang mewakili sindiket di Singapura. Pada masa itu, dia bukan hanya naib presiden persekutuan nasional – FMF – tetapi juga penolong pengurus pasukan kebangsaan Moldovan.

“Mereka membawa saya keluar ke restoran yang bagus, mereka mengatakan bahawa mereka mahukan maklumat, dan kemudian setelah setengah jam mereka memberitahu saya apa yang mereka usulkan,” katanya. “Mereka mahu memperbaiki permainan pasukan kebangsaan: pasukan remaja, pasukan wanita, semuanya. Saya tidak mengatakan apa-apa, cuma saya harus memikirkannya. Kemudian, saya segera menelefon polis, dan memberitahu mereka apa yang telah berlaku. “

Testemitanu bersetuju memakai alat rakaman, dan diikuti oleh tim pengawas, untuk membantu detektif mengumpulkan bukti. Isterinya mengarahkannya untuk tidak tidur di rumah, agar tidak membahayakan keluarganya. “Tentu saja saya ketakutan,” katanya. “Saya tahu itu risiko. Tetapi saya mahu bola sepak biasa di Moldova. ” Dua minggu kemudian, kata Testemitanu, para konspirator ditangkap.

Itu tidak menghentikan masalah; Pada tahun lalu sahaja, pihak berkuasa Moldova berpendapat para penyokong telah memperoleh sebanyak $ 700,000 daripada memberi rasuah kepada pemain untuk membuang permainan. Ini adalah bukti, kata Testemitanu, mengenai rasuah endemik di bola sepak Moldovan, yang mana wartawan dan penyiasat telah mendokumentasikan setinggi FMF itu sendiri; siasatan oleh Ziarul da Garda, misalnya, mendapati bahawa beberapa eksekutif berpangkat tinggi telah mengumpulkan portfolio harta benda yang besar ketika bekerja untuk organisasi tersebut.

“FMF tidak melabur dalam bola sepak Moldovan,” kata Testemitanu. “Ia melabur sendiri: Ia membangun kem latihan dan dewan futsal, tetapi tidak menyebarkan wang dari FIFA dan UEFA kepada pasukan yang memerlukannya.”

Kehadiran Sheriff di peringkat kumpulan Liga Juara-Juara seharusnya menjadi peluang untuk mengatasi hal itu. Kelab itu sendiri akan menerima sekitar $ 20 juta hanya untuk berjaya melalui kelayakan; FMF juga akan mendapat keuntungan daripada pemberian UEFA, penghargaan kerana mempunyai wakil di peringkat pertandingan ini.

Tidak banyak harapan bahawa wang akan memberi kesan kepada bola sepak Moldovan. Akademi negara kekurangan dana, kemudahannya kurang baik. Di mana sahaja kecuali Sheriff, begitulah. “Ia mempunyai akademi yang luar biasa,” kata Jardan. “Tetapi itu tidak mempromosikan sesiapa pun. Hampir tidak ada pemain Moldova dalam pasukan yang akan bermain di Liga Juara-Juara. Ia bukan pasukan Moldova. Itu bukan benar-benar transnistrian. “

Untuk semua itu, ada kegembiraan yang tulus pada prospek pertandingan bola sepak Liga Juara-Juara bahkan mempertikaikan tanah Moldovan. Testemitanu menganggapnya sebagai “mimpi yang menjadi kenyataan.” Dia memiliki tiket untuk pertandingan pembukaan Sheriff, melawan Shakhtar Donetsk dari Ukraina pada hari Rabu, dan dia juga berharap mendapat tiket untuk kunjungan Inter Milan dan Real Madrid.

Dia rela menjalani kemarahan perjalanan ke Tiraspol – dipaksa menunjukkan pasportnya di perbatasan yang tidak diakui oleh negaranya, dan masyarakat antarabangsa, untuk didaftarkan oleh pihak berkuasa yang masih mengambil ikonografi era Soviet – untuk peluang untuk melihat pasukan-pasukan tersebut. Jalba sama: Melihat pasukan dari liga Moldovan di panggung ini, katanya, adalah “sumber kebanggaan, dan perasaan kagum.”

Mereka tahu bahawa ia akan dikenakan biaya, tetapi ada juga fatalisme: Sudah begitu lama sehingga mudah bertanya-tanya apa perbezaan yang dapat dibuatnya. “Wang dari Liga Juara-Juara akan dihitung untuk Sheriff, tetapi walaupun tanpanya, ia akan menjadi pasukan terkaya di Moldova,” kata Jalba.

“Orang-orang yang menguruskan kelab tidak peduli dengan wang itu,” kata Testemitanu. “Mereka sudah mempunyai wang. Mereka tidak memerlukan $ 20 juta. Mereka menguasai seluruh negara. Ini mengenai reputasi, berada di liga teratas, di Liga Juara-Juara. “

Namun, sekarang Sheriff ada di sana, setelah akhirnya berhasil, semua yang terjadi adalah perbezaannya sudah ada. Gumpalan terakhir warna terakhir kelabu hilang, dan semuanya menjadi hitam putih.

Inilah yang dinantikan oleh Sheriff; inilah yang mungkin ditakuti oleh bola sepak Moldovan yang lain. Ini mengkristal tidak dapat dielakkan Sheriff memenangi liga, berulang-ulang, menjadi kekal. Menonton dari Moldova, ini bukan kisah dongeng tentang pahlawan yang suka bermain, tetapi sebaliknya. Ini adalah kemenangan terakhir gergasi. “Untuk bola sepak Moldovan,” kata Jardan, “inilah akhirnya.”

Related Site :
mefindcoupon.com
phrozenblog.com
panoramaroc.com
fakemichaelkorsshop.com
lastrss.oslab.net