Kejuaraan Dunia Ironman Akan Di Pertandingkan di Utah
Sports

Kejuaraan Dunia Ironman Akan Di Pertandingkan di Utah

Bulan lalu, dunia triathlon turun ke St. George, Utah, untuk acara kejuaraan dunia Ironman pertama sejak 2019.

Atlet-atlet terkenal tiba dari lebih dari 80 negara untuk bertanding di Ironman setengah, juga dikenali sebagai 70.3 untuk jumlah batu yang diperlukan: berenang 1.2 mil, berbasikal 56 batu dan berlari setengah maraton pada jarak 13.1 batu.

Perlumbaan itu kompetitif dan semangat tempatan adalah elektrik. Itu adalah jenis acara yang dibayangkan oleh Andrew Messick, ketua eksekutif Ironman sejak pandemi coronavirus pada dasarnya menutup sukannya dan mengancam jenama Ironman.

“Sudah 18 bulan yang sangat mencabar bagi kami,” kata Messick. “Kami harus belajar banyak hal dengan cepat yang kami tidak tahu yang perlu kami ketahui.”

Ironman telah berjaya mengadakan 119 acara di 26 negara pada tahun 2021 sejauh ini, pemulihan selepas membatalkan atau menangguhkan 96 tahun ini dan memegang sebahagian daripada perlumbaan yang dijadualkan pada tahun 2020. Tahun Ironman berjalan dengan cukup baik sehingga pada bulan Ogos, Messick dan pegawainya bersiap untuk menjadi tuan rumah acara kejuaraan dunia jarak jauh mereka pada hujung minggu kedua bulan Oktober di Kona, Hawaii, seperti yang mereka lakukan setiap tahun sejak tahun 1982.

Ini adalah perlumbaan sinematik, kejam yang dimulai dengan berenang sejauh 2.4 batu di Lautan Pasifik, diikuti dengan perjalanan basikal sejauh 112 batu dengan angin dan maraton melalui ladang lava yang diletupkan oleh matahari yang membuat banyak pesaing.

Perlumbaan itu, pertama kali diadakan di Oahu dengan 15 peserta pada tahun 1978 sebelum pindah ke pantai Kona pada tahun 1982, membantu melancarkan keseluruhan sukan. Lokasi ini dipandang tinggi sehingga menjadi identik dengan gelaran dunia. Anda tidak memenangi kejuaraan dunia. Anda memenangkan Kona.

Tetapi musim panas ini, varian Delta memukul Kona dengan keras, dan pada bulan Ogos, Ironman memindahkan perlumbaan Oktober hingga Februari 2022. Setiap atlet yang melakukan perjalanan ke Hawaii membawa tiga orang lain. Ini bermaksud rata-rata 10,000 pengunjung di trotoar yang penuh sesak di sebuah daerah dengan hanya sembilan tempat tidur ICU. Anggota komuniti tempatan secara peribadi menggesa Ironman untuk membatalkan perlumbaan. Pada malam kejuaraan Ironman separuh di Utah, Messick mengisyaratkan dia sedang mempertimbangkan untuk memindahkan perlumbaan Kona yang luar biasa dari rumah lama untuk pertama kalinya sejak ia dipindahkan dari Oahu.

Pada 23 September ia menjadikannya rasmi. Kejuaraan dunia Ironman 2021 akan diadakan di St. George, Utah, pada Mei 2022, dan kejuaraan 2022 akan diadakan di Kona lima bulan kemudian.

“Saya rasa sukan ini tidak membatalkan kejuaraan dunia lagi,” kata Kristian Blummenfelt. Blummenfelt, seorang pemain Norwegia berusia 26 tahun, memenangkan emas dalam perlumbaan format yang lebih pendek di Sukan Tokyo musim panas ini, dan mengawasi kedua-dua acara kejuaraan pada tahun 2022. “Kami perlu mencari jalan keluar.”

Utah adalah negara yang penuh dengan triatlon dengan akses mudah ke rawatan perubatan dan sekatan Covid yang lebih longgar. Tetapi ia bukan Hawaii. Namun, triathlet pro senang berlumba untuk kejuaraan 2021 di mana sahaja, dan pangsa $ 750,000 dompet. Pemenang bidang lelaki dan wanita memenangi $ 125,000.

Jan Frodeno, seorang Jerman berusia 40 tahun yang merupakan juara bertahan Ironman dan yang juga menang pada tahun 2015 dan 2016, memahami logik itu, tetapi tertanya-tanya apakah dia akan merasa terdorong untuk menang pada bulan Mei di Utah kerana dia merasakan setiap musim luruh di Hawaii.

“Saya fikir saya akan berjuang untuk memasukkan hati dan jiwa yang sama,” kata Frodeno. “Sudah tentu, ini adalah kejuaraan dunia, tetapi tidak memiliki prestij yang sama dan perasaan yang sama dan keadaannya tidak begitu ikonik. Anda tahu, panas, angin, dan semua perkara yang benar-benar membuat atau mematahkan atlet. “

Dia pasti tahu. Pada tahun 2017, ketika itu juara bertahan dua kali, Frodeno mengetuai perlumbaan dalam larian apabila keadaan semakin baik. Dia harus berjalan maraton.

Mistik mistik Pulau Besar semakin besar untuk triathlet amatur, mesin ekonomi sukan ini. Banyak kelayakan 2019 merancang untuk berlumba di Kona pada tahun 2020 dan ribuan amatur tambahan mendapat slot kelayakan pada tahun 2021. Apabila diberi pilihan dalam acara, kebanyakan mendaftar untuk Kona – bukan St. George.

Akibatnya, terlalu banyak atlet yang layak untuk masuk ke kawasan peralihan di dermaga Kona pada satu hari. Penyelesaian Ironman adalah mengadakan perlumbaan dua hari pada Oktober depan yang boleh mengakibatkan dua kali ganda di lapangan menjadi 5,000 atlet. Ini adalah peningkatan aliran tunai yang sihat: amatur membayar $ 1,500 setiap satu untuk hak istimewa menderita di Kona.

Wanita akan berlumba pada hari Khamis dan lelaki akan berlumba pada hari Sabtu. Daripada satu siaran langsung akan ada dua.

“Sekiranya mereka meletakkan liputan dan media yang sama ke dalam perlumbaan wanita seperti yang mereka lakukan dengan lelaki, maka itu hanya perkara yang baik,” kata Lucy Charles-Barclay, bintang Inggeris yang meningkat yang memenangi 70.3 atau separuh Ironman kejuaraan dunia tahun ini dan menduduki tempat kedua di Kona tiga kali. “Saya berharap jika kita mendapat liputan yang pantas kita lakukan, ia akan memberi perhatian lebih kepada sukan wanita.”

Tetapi memandangkan wanita itu akan berlumba pada pertengahan minggu, faedah itu mungkin terhad. Terutama di Eropah, di mana triathlon lebih popular daripada di Amerika Utara.

Mengarahkan keseluruhan perbualan ini adalah tanggapan bahawa perubahan ini mungkin tidak sementara. “Kami akan memiliki kesempatan, yang terus terang tidak ada yang kami harapkan, untuk melihat bagaimana Kejuaraan Dunia Ironman di luar Hawaii,” kata Messick.

Menggerakkan perlumbaan kejuaraan setiap tahun sekali boleh mendedahkan. Keadaan yang berbeza akan memberikan satu siri cabaran yang berputar bagi atlet ketahanan tertinggi dunia. Ia juga dapat memperluas akses.

Frodeno telah mendengar semua hujah dan cadangan itu sebelumnya dan tetap menjadi tradisionalis. “Kona adalah telur emas Ironman sebagai jenama dan sukan,” katanya. “Perkara yang benar-benar membuat Ironman selama bertahun-tahun adalah memiliki kejuaraan dunia di Hawaii.”

Related Site :
mefindcoupon.com
phrozenblog.com
panoramaroc.com
fakemichaelkorsshop.com
lastrss.oslab.net