Jawapan kepada Soalan Utama Mengenai E-mel Jon Gruden
Sports

Jawapan kepada Soalan Utama Mengenai E-mel Jon Gruden

Jon Gruden meletak jawatan sebagai jurulatih Las Vegas Raiders NFL minggu ini setelah The New York Times melaporkan bahawa dia telah membuat pernyataan rasis, homofobik dan misoginistik dalam banyak e-mel dalam dekad yang lalu. E-mel tersebut dinyatakan sebagai sebahagian daripada penyiasatan salah laku di Pasukan Bola Sepak Washington, siasatan yang tidak melibatkan Gruden secara langsung.

Berikut adalah lebih lanjut mengenai Gruden, e-mel dan reaksi:

Gruden, 58, memulai karier kepemimpinannya pada tahun 1998 dengan Raiders, kemudian berpusat di Oakland, dan dia memenangi Super Bowl dengan Tampa Bay Buccaneers pada musim 2002. Dia dihormati di kalangan liga kerana keperibadian dan pengetahuannya mengenai skema ofensif.

The Buccaneers memecat Gruden dan Bruce Allen, pengurus besar pasukan, setelah musim 2008 yang mengecewakan. Gruden dipekerjakan pada tahun 2009 sebagai pengulas untuk “Monday Night Football” ESPN. Allen menjadi pengurus besar di Washington pada tahun 2010 dan kemudian menjadi presiden pasukan.

Mark Davis, yang menjadi pemilik Raiders setelah ayahnya, Al, meninggal pada tahun 2011, memujuk Gruden untuk kembali menjadi jurulatih pada tahun 2018 dengan kontrak 10 tahun, $ 100 juta.

Dalam e-mel dari tahun 2011, semasa dia berada di ESPN, hingga awal 2018, Gruden sering mengeluarkan bahasa rasis, homofobik dan misoginistik dalam perbualan dengan Allen dan yang lain. Semasa penguncian pemain pasukan NFL pramusim pada tahun 2011, Gruden, yang berkulit putih, menggunakan tali perkauman dan menghina kecerdasan DeMaurice Smith, pengarah eksekutif Persatuan Pemain NFL, yang berkulit hitam. Ucapan tersebut pertama kali dilaporkan oleh The Wall Street Journal.

Dalam e-mel yang diperincikan oleh The Times, Gruden menggunakan bahasa homofobia untuk mencirikan Roger Goodell, pesuruhjaya NFL, dan ketika merujuk kepada Michael Sam, pemain gay yang digubal oleh St Louis Rams pada tahun 2014. Dia juga mengkritik usaha Goodell untuk mengurangkan gegar otak, mengecam kemunculan wanita sebagai pengadil dan mengatakan bahawa Eric Reid, salah satu pemain pertama yang menyertai bekas pemain suku San Francisco 49ers Colin Kaepernick dalam memprotes perkauman dan kekejaman polis dengan berlutut semasa lagu kebangsaan, harus dipecat.

Gruden juga menggunakan bahasa yang menyinggung perasaan untuk menggambarkan beberapa pemilik, jurulatih dan wartawan NFL yang membuat liputan liga. Dan dia, Allen dan lelaki lain bertukar gambar wanita yang hanya memakai celana bikini, termasuk satu foto dua pasukan sorak pasukan Washington.

Surat-menyurat – lebih daripada 650,000 e-mel – terungkap sebagai sebahagian daripada siasatan terhadap Pasukan Bola Sepak Washington, yang memecat Allen pada tahun 2019. NFL mendenda kelab itu $ 10 juta pada musim panas ini setelah mengakhiri siasatan selama setahun yang mendapati bahawa pasukan itu telah membina budaya gangguan seksual, buli dan intimidasi. Laporan dari The Washington Post dan The Times memperincikan kesalahan kelab, termasuk gangguan seksual pemandu sorak.

Goodell mengarahkan eksekutif liga untuk melihat e-mel tersebut selama beberapa bulan terakhir, termasuk yang di dalamnya Gruden membuat kenyataan yang menyinggung perasaan. Goodell menerima ringkasan penemuan bulan ini, dan liga mengirimkan Raiders beberapa e-mel yang ditulis oleh Gruden.

Pada 8 Oktober, setelah The Journal melaporkan komen Gruden mengenai Smith, Davis, pemilik Raiders, mengeluarkan pernyataan yang menyebut pernyataan itu “mengganggu.” Gruden meminta maaf tetapi diizinkan untuk melatih permainan Raiders dua hari kemudian menentang Chicago Bears. Sebelum penerbitan artikel itu, Gruden mengadakan pertemuan pasukan untuk mengatasi situasi tersebut terlebih dahulu.

Gruden mengundurkan diri dalam beberapa jam selepas laporan The Times pada hari Isnin yang memperincikan lebih banyak e-melnya. “Saya suka Raiders dan tidak mahu mengganggu,” katanya dalam satu kenyataan, menambahkan, “Maaf, saya tidak pernah bermaksud menyakiti siapa pun.”

The Raiders menamakan Rich Bisaccia, jurulatih pasukan khas mereka, sebagai ketua jurulatih sementara. Bisaccia, 61, juga merupakan jurulatih pasukan khas di bawah Gruden semasa musim kejuaraan Buccaneers pada tahun 2002.

Davis mengeluarkan pernyataan ringkas pada hari Isnin menerima peletakan jawatan Gruden. Dia memberitahu ESPN pada hari Rabu: “Saya tidak ada komen. Tanya NFL Mereka mempunyai semua jawapan. ” Di luar itu, dia belum membincangkan pengunduran itu secara terbuka.

Carl Nassib, pemain pertahanan Raiders yang pada bulan Jun menjadi pemain NFL aktif pertama yang keluar sebagai gay, meminta hari peribadi pada hari Rabu dan tidak menghadiri latihan pertama setelah pemergian Gruden.

Gruden tidak mungkin melatih pasukan NFL lagi atau dikaitkan dengan liga dalam kapasiti formal apa pun.

The Buccaneers mengeluarkan Gruden dari Ring of Honour mereka di Stadium Raymond James, dan dia kehilangan kontrak sokongannya dengan syarikat kasut dan pakaian Skechers. EA Sports mengumumkan bahawa ia akan mengeluarkan Gruden dari permainan video “Madden NFL 22”. NFLPA dan Fritz Pollard Alliance, sebuah organisasi yang berdedikasi untuk meningkatkan kepelbagaian dalam NFL, juga mengecam komen Gruden.

Lisa Banks dan Debra Katz, peguam yang mewakili 40 bekas pekerja kelab Washington, telah meminta liga untuk melepaskan lebih banyak bukti yang berkaitan dengan Dan Snyder, pemilik pasukan. Smith, pengarah eksekutif NFLPA, memberitahu USA Today bahawa kesatuan itu akan mengemukakan petisyen agar semua e-mel diungkapkan, sesuatu yang dikatakan oleh liga itu tidak merancang untuk dilakukan.


Related Site :
mefindcoupon.com
phrozenblog.com
panoramaroc.com
fakemichaelkorsshop.com
lastrss.oslab.net