Diana Kipyokei Memenangi Perlumbaan Wanita di Boston Marathon
Sports

Diana Kipyokei Memenangi Perlumbaan Wanita di Boston Marathon

Diana Kipyokei dari Kenya memenangi Boston Marathon pada hari Isnin dalam debut maraton utamanya. Pada usia 27 tahun, kemenangan terbesarnya sebelumnya adalah Istanbul Marathon.

Perlumbaan dimulakan dalam corak khas, dengan kumpulan pendahulu yang besar membentuk dan pelari secara beransur-ansur turun. Pek itu masih 20 kuat pada separuh masa. Perlumbaan itu tidak bermula sehingga 18 batu, ketika Kipyokei melonjak ke depan.

Netsanet Gudeta dari Ethiopia, bekas juara merentas desa dunia, mengejarnya dan menangkapnya dalam jarak beberapa batu. Kadang-kadang apabila seorang pemimpin tersendiri terperangkap dalam maraton, itu adalah akhir garis untuknya. Tetapi pada jarak 24 batu, setelah keduanya berlari berdampingan, Kipyokei kembali memimpin.

Pemain veteran Edna Kiplagat dari Kenya, kegemaran sebelum perlumbaan dan juara dunia dua kali serta pemenang New York dan Boston, segera menangkap Gudeta dan mengejar Kipyokei. Dia memperoleh sedikit masa tetapi tidak dapat menutup keseluruhan jurang.

Kipyokei menamatkan kemenangannya yang tidak disangka-sangka, di lapangan dengan banyak lagi pelari yang berjaya, dalam 2 jam 24 minit 45 saat. Kiplagat, 41, menduduki tempat kedua pada 2:25:09. Kenya mengambil empat tempat teratas, dengan Mary Ngugi ketiga dan Monicah Ngige di tempat keempat. Nell Rojas adalah orang Amerika teratas di tangga keenam.

Related Site :
mefindcoupon.com
phrozenblog.com
panoramaroc.com
fakemichaelkorsshop.com
lastrss.oslab.net