Biles, Raisman, Maroney dan Nichols untuk Bersaksi dalam Pendengaran Nassar
Sports

Biles, Raisman, Maroney dan Nichols untuk Bersaksi dalam Pendengaran Nassar

WASHINGTON – Pengarah FBI, Christopher Wray, dan beberapa ahli gimnastik elit, termasuk Simone Biles, akan memberi keterangan pada sidang Senat pada hari Rabu mengenai kes penipuan agensi berkenaan kes penderaan seksual Lawrence G. Nassar, yang pertama kali disoal siasat mengenai kegagalan untuk betul siasat salah satu kes penderaan seksual terbesar dalam sejarah Amerika Syarikat.

Perbicaraan dilakukan beberapa hari selepas FBI memecat seorang ejen yang pada awalnya mengusahakan kes yang menyiasat Nassar, bekas doktor pasukan gimnastik kebangsaan yang akhirnya disabitkan atas tuduhan negara kerana menyalahgunakan sejumlah gimnastik, termasuk Olimpik, dengan alasan ujian fizikal.

Dan itu terjadi dua bulan setelah inspektor jeneral Jabatan Kehakiman mengeluarkan laporan yang secara tegas mengkritik FBI kerana membuat kesalahan penting dalam masalah itu. Kesalahan tersebut membolehkan Nassar terus merawat pesakit selama lapan bulan di Michigan State University, tempat dia berlatih, dan di dalam dan sekitar Lansing, Mich., Termasuk di pusat gimnastik tempatan dan sekolah menengah.

Nassar, yang menjalani hukuman penjara seumur hidup kerana melakukan kesalahan seksual, dapat menganiaya lebih daripada 70 gadis dan wanita sementara FBI gagal bertindak, kata laporan inspektor jeneral.

Dua ejen FBI yang pada mulanya ditugaskan untuk kes itu tidak lagi bekerja untuk agensi tersebut. Michael Langeman, seorang ejen khas penyelia di pejabat Indianapolis FBI, dipecat pada hari-hari menjelang sidang Rabu, menurut dua orang yang mengetahui keadaan itu. Orang-orang itu tidak mahu nama mereka diterbitkan kerana mereka tidak mempunyai kuasa untuk membicarakan kes tersebut. Washington Post adalah yang pertama menerbitkan berita mengenai pemecatan Langeman.

Langeman, yang tidak segera tersedia untuk memberi komen, tidak disebutkan dalam laporan umum pemeriksa, tetapi tindakannya sebagai ejen penyelia khas, dan beberapa kesalahan pentingnya, dijelaskan secara terperinci. Laporan itu mengatakan bahawa Langeman semestinya tahu bahawa penyalahgunaan Nassar mungkin meluas, namun dia tidak menyiasat kes itu dengan segera.

Langeman menemubual salah satu daripada tiga pesenam elit yang memberikan butiran penyalahgunaan Nassar kepada USA Gymnastics dan tidak mendokumentasikan wawancara itu dengan betul atau membuka siasatan. Dalam laporan wawancara Langeman mengajukan kepada FBI 17 bulan setelah dia berbicara dengan pesenam itu – pemenang pingat emas Olimpik, McKayla Maroney, yang tidak disebutkan namanya dalam laporan itu – dia memasukkan pernyataan yang tidak dia buat, menurut laporan itu.

Seperti ejen lain yang awalnya terlibat dalam kes itu, Langeman juga tidak memberi amaran kepada pegawai tempatan atau negeri mengenai tuduhan penyalahgunaan Nassar, melanggar dasar FBI yang menyatakan bahawa jenayah terhadap kanak-kanak “selalu memerlukan pendekatan yang luas, multijurisdiksi, dan multidisiplin.”

Langeman kemudian mengatakan bahwa dia telah mengajukan laporan awal tentang Nassar, meminta agar kes itu dipindahkan ke pejabat Lansing kerana di situlah Nassar berpusat di Michigan State. Tetapi dokumen itu tidak dijumpai di pangkalan data FBI, kata laporan inspektor jeneral.

W. Jay Abbott, ejen khas di pejabat FBI di Indianapolis, juga tidak lagi bersama FBI, setelah bersara pada tahun 2018. Laporan itu mengatakan bahawa dia membuat pernyataan palsu kepada penyiasat Jabatan Kehakiman dan juga “melanggar dasar FBI dan menjalankan penilaian yang sangat buruk di bawah peraturan etika persekutuan. ” Menurut laporan itu, dia telah meminta pekerjaan dengan Jawatankuasa Olimpik & Paralimpik Amerika Syarikat, dan membincangkannya dengan presiden Gimnastik Amerika Syarikat, Steve Penny. Abbott melamar pekerjaan itu dengan USOPC, tetapi tidak mendapat jawatan – namun memberitahu penyiasat Jabatan Kehakiman bahawa dia tidak pernah melamar.

Ratusan gadis dan wanita yang dianiaya oleh Nassar telah menunggu untuk mendengar daripada FBI mengenai kesilapan dalam kes tersebut. Biles, pemenang pingat emas Olimpik, telah lantang ingin mengetahui “siapa yang tahu apa, dan kapan” mengenai Nassar. Dia memenangi pingat perak dan pingat gangsa di Sukan Tokyo setelah keluar dari pertandingan pasukan kerana masalah kesihatan mental.

Biles akan memberi keterangan bersama bekas rakan sepasukan Maroney, Aly Raisman dan Maggie Nichols, yang dikenali sebagai “Atlet A” dalam kes Nassar kerana dia adalah pesenam elit pertama yang melaporkan penyalahgunaan itu kepada USA Gymnastics. Itu berlaku pada bulan Julai 2015. Pejabat Lansing FBI membuka siasatan rasmi ke atas Nassar pada bulan Oktober 2016.

Adam Goldman menyumbang laporan dari Washington.

Related Site :
mefindcoupon.com
phrozenblog.com
panoramaroc.com
fakemichaelkorsshop.com
lastrss.oslab.net