Alex Ovechkin Dapat Melihat Rekod Matlamat NHL Wayne Gretzky
Sports

Alex Ovechkin Dapat Melihat Rekod Matlamat NHL Wayne Gretzky

Apabila anda memikirkan penjaring gol hebat dalam sejarah NHL, anda akan memikirkan Wayne Gretzky terlebih dahulu. Nama-nama seperti Gordie Howe dan Jaromir Jagr mungkin juga terlintas di fikiran.

Alex Ovechkin? Superstar sejati, Hall of Famer yang pasti, tetapi tentu saja tidak pada tahap yang Hebat.

Atau adakah dia?

Ovechkin terus memanjat senarai penjaring gol kerjaya NHL dan kini berada di tangga keenam dengan 730. Dia hanya mengikuti Gretzky, pemimpin dengan 894; Howe; Jagr; Brett Hull dan Marcel Dionne. Ya, tanda Gretzky, lama dianggap tidak dapat dilupakan, sebenarnya merayap ke pemandangan Ovechkin.

Bolehkah Ovechkin meletakkan dirinya di tangga teratas sebelum kariernya berakhir?

Pada usia 36 tahun, Ovechkin berada dalam senja kariernya. Tetapi, membandingkannya dengan pemain yang berada di dekatnya dalam senarai, nampaknya dia masih boleh bertahan selama beberapa tahun.

Gretzky dan Dionne bersara pada usia 38, dan Hull pada usia 39 tahun (tidak termasuk permainan lima permainan pada 41 pada 2005-6). Itu akan memberi Ovechkin sekurang-kurangnya beberapa tahun lagi. Dan itu bahkan tidak termasuk pemain luar: Jagr bermain di NHL hingga usia 45 tahun dan Howe bermain hingga usia 52 tahun.

Ovechkin juga baru sahaja menandatangani perjanjian lima tahun dengan Capitals, satu-satunya pasukan NHL yang pernah dimainkannya. Tidak ada jaminan dia bermain selama bertahun-tahun, tetapi itu jelas menunjukkan bahawa dia merancang untuk mencuba.

Kecederaan tidak banyak mempengaruhi karier Ovechkin, dan dia diharapkan dapat terus bermain hampir di musim penuh. Sehingga musim lalu, dia bermain hampir setiap permainan musim biasa untuk pasukannya. Dia bermain 45 dari 56 permainan Capitals musim lalu, kehilangan beberapa waktu dengan kecederaan kaki dan empat perlawanan kerana dia melanggar protokol Covid. Sebaliknya, kadar kecederaan pasti meningkat pada usia 30-an.

Ovechkin selalu menjaringkan gol, memimpin liga sembilan kali dalam karier 16 tahun, termasuk baru-baru ini 2019-20. Biasanya, dia menjaringkan gol di antara 0,7 dan 0,8 gol dalam satu permainan. Pada musim yang agak singkat tahun lalu, angka itu merosot menjadi 0.5, masih merupakan tahap yang sihat.

Adakah jumlah itu akan meningkat kembali dalam beberapa musim akan datang, atau semakin merosot?

Walaupun dia terus mencatat bantuan pada kadar yang luar biasa, kadar gol Gretzky sendiri mula merosot pada awal 30-an, seperti halnya Hull. Setakat ini Ovechkin telah menolak trend itu. Gretzky kali terakhir memimpin liga dalam menjaringkan gol pada 26 dan Hull pada 27. Ovechkin adalah pendahulu liga pada 32, 33 dan 34.

Ovechkin menyedari rekodnya. “Mungkin ia berlaku, mungkin tidak,” katanya kepada ESPN musim panas ini. “Satu langkah pada satu masa.” Pada akhir tahun 2020, sebelum menandatangani kontrak lima tahun, dia mengatakan kepada Russian Television International bahawa dia ingin bermain selama dua hingga lima musim lagi dengan Ibukota.

Dari sini, mesti ada beberapa tekaan. Walaupun kontraknya lima tahun, mari kita berhati-hati dan meletakkan Ovechkin untuk bermain hanya empat musim lagi, dan tidak meletakkan kerjaya yang berlarutan seperti Jagr atau Howe.

Walaupun dia diharapkan dapat meningkatkan 0,5 gol per kadar permainan musim lalu, mari kita konservatif dan mengatakan dia mempertahankannya selama dua musim, kemudian mencatatkan 0,4 dan 0,3 untuk dua musim terakhirnya. Dari segi kecederaan, bahkan orang besi seperti Ovechkin mungkin akan kehilangan masa pada akhir 30-an dan awal 40-an. Katakan dia bermain rata-rata 70 permainan musim 82 permainan. Memandangkan dia hampir tidak pernah ketinggalan dalam kariernya, ini nampaknya masuk akal, sedikitnya.

Dengan menggunakan angka ini, Ovechkin akan menjaringkan 35, 35, 28 dan 21 gol dalam empat musim akan datang. Dari seorang pemain yang menjaringkan 49, 51 dan 48 dalam tiga musim terakhirnya dalam format 82 permainan, angka-angka ini kelihatan sangat baik.

Perkiraan konservatif itu akan memberinya 119 gol lagi dalam kariernya, menjadikannya 849. Itu akan menjadikannya tempat kedua dalam senarai kerjaya.

Sekiranya kariernya berjalan persis seperti yang kita sangka, dia akan kehilangan 45 gol dari Gretzky. Tetapi jika dia sampai sedekat itu, mungkin dia tidak tergoda untuk melanjutkan kariernya hanya sedikit dengan catatan, terutama dengan satu tahun lagi kontraknya? Dan bagaimana jika dia bermain 80 permainan satu musim dan bukannya 70, atau jika dia mengembalikan kadar skornya kembali ke 0,6 atau lebih? Tidak sukar untuk membuat senario realistik di mana rekod menjadi miliknya.

Walaupun Ovechkin mencatat rekod itu, tidak ada yang akan mengatakan bahawa dia hebat seperti Yang Hebat. Sekiranya tidak ada yang lain, Gretzky memperoleh 1,963 assist, rekod yang tidak dapat dipecahkan kerana dia lebih daripada 700 assist di tempat kedua. Ovechkin, yang tugasnya selalu menjaringkan gol, berada di kedudukan ke-97 dalam senarai bantuan dengan 590.

Gretzky memenangi sembilan Hart Trophies sebagai pemain liga paling berharga untuk tiga Ovechkin dan merupakan sebahagian daripada empat pasukan pemenang Piala Stanley untuk pasukan Ovechkin. Gretzky juga mempunyai 46 gol dalam Persatuan Hoki Dunia pada awal kariernya yang tidak menghitung jumlah keseluruhan NHLnya.

Sama ada dia berada di tangga teratas penjaring gol atau tidak, panjang umur Ovechkin dan hidung luar biasa untuk tujuan itu terus mendorongnya lebih jauh ke udara pantheon hoki yang jarang ditemui.

Related Site :
mefindcoupon.com
phrozenblog.com
panoramaroc.com
fakemichaelkorsshop.com
lastrss.oslab.net